Stan kanske skulle kunna räddas av en högskola

RIP Hembagarns

Hej, här kommer det senaste. Jag är faktiskt hemma i Stockholm när jag skriver detta. Jag sitter vid datorn hemma vid köksbordet hemma i lägenheten och njuter av att skriva detta i skrivprogrammet iA Writer, det finns inget skönare att skriva i. Det är så nära ett vitt papper du kommer på en dator. Det är första gången på flera veckor som jag fäller upp laptopen för att skriva, det har varit mobile only för mig ute på torpet. Laptopen kom fram för att jag råkar vara i lägenheten. Jag har kört hit ett första lass med grejer från torpet (några stolar och andra otympliga saker) och åker tillbaka igen imorgon förmiddag. Då ska jag dessutom ta med mig en kompis till barnen som ska vara med oss ute på landet i helgen. Ungarna lider med kompisen som tvingas tillbringa nästan två timmar i bil enbart med mig som sällskap. Jaja, vad ska man säga. Jag hade inte heller tyckt det var kul som elvaåring, att åka bil med en kompis pappa utan sällskap av andra barn. Jag ska göra mitt bästa för att inte vara "Mr Supercringe", men det lär väl gå sådär. Jag är enligt vissa i min närhet det absolut mest pinsamma som finns. Finns inte mycket att säga om det heller förutom att det är som det ska.

-

Det har varit mycket stad idag. Jag faktiskt hunnit med Katrineholm också där jag vattnat blommar i mammas och pappas hus och gjort några ärenden. Jag blev ledsen av att se alla tomma butikslokaler, särskilt den där Hembagarns tidigare låg. Den gapar så illavarslande tom mitt på den stora gågatan. Det är det fik jag i särklass druckit mest kaffe på av alla. Billigt och blaskigt bryggkaffe i koppar med fat som det stora café au lait på.
Katrineholm är ett exempel på en centralort som satsar hårt på att bygga ett kluster av stormarknader anpassade för en bilburen kundkrets en bit utanför stadsgränsen och därmed dränerat stadskärnan på liv och rörelse. Det är förståeligt att vilja rikta sig till dem som kommer en bit ifrån med bil (nästan alla) men det förstör stadens funktion som stad. Det enda som skulle kunna göra ordentlig skillnad vore förmodligen en högskole- eller universitetsutbildning som lockade många unga.

Tack och lov är fiket Sultans kvar, i botten på huset med Norr City-skylten i neon. Och Systembolaget håller fortet genom att ligga kvar i böjen där torget möter gågatan.

Share Andreas och björnen – nyhetsbrevet