Hur gör man DN Sthlm?

Hej, kul att ha er här. Ni som får det här e-brevet är en liten men för mig mycket värdefull skara som jag från och med nu tänker betrakta som min egen lilla målgrupp. Det är mycket prat om målgrupp i mitt jobb som journalist. Det är rimligt. Om man inte har koll på målgruppen är det svårt att veta vilken typ av innehåll man ska lägga mest kraft på att göra. Det behöver inte vara fel att producera innehåll som ingen vill ha, men det är inte särskilt roligt i längden. Om ni, kära målgrupp, är intresserade av detta eller inte får väl tiden utvisa. Innan jag prövat er är det svårt att dra några slutsatser. Det jag tänker koncentrera mig på är det nya jobb jag snart tillträder, tjänsten som nyhetschef på DN:s Stockholmsavdelning. Jag ser framemot det, det är på många sätt ett drömuppdrag, men det innebär också en rad nya utmaningar och svårigheter. De flesta lär jag inte stöta på förrän jag tillträtt men redan nu ser jag flera. För att skapa lite variation här så slänger jag in en lista.

Tre utmaningar i jobbet som nyhetschef på DN Sthlm:

  1. Stockholm är ett flytande begrepp. Vad ska vi koncentrera oss på? Kommunen ( Stockholms stad) består av 13 stadsdelsområden, länet Stockholm består av 26 kommuner och ovanpå det har vi Region Stockholm, det som tidigare hette Stockholms läns landsting. Är det ens relevant att prata om bevakning av kommuner och geografiska områden eller är det enda rätta att hugga på stora nyhetshändelser och planerade granskningar? Kanske en blandning? Jag gillar den folkbildande tanken om att göra vanligt folk med kunniga om hur staden och regionen styrs och förmedla journalistik om det som gör att människor förstår samhället lite bättre och kan fatta klokare beslut i sina liv. Dessvärre är den typen av artiklar sällan sådant som drar mycket läsning.

  2. Hur ser förväntningar på DN Sthlm ut från läsarna? Vet folk ens om att DN har en lokalredaktion? Behöver läsarna ens vet det? Det kanske inte spelar någon roll (för andra än de som jobbar på DN) om en artikel ligger under fliken Sthlm eller under någon annan kategori?

  3. Det krävs stenhård planering. Redaktionen jobbar kontorstid måndag-fredag men varje dag ska ett antal sidor fyllas i papperstidningen. Det här blir en utmaning för mig på ett rent personligt plan då jag har ett inbyggt motstånd mot planeringsarbete. Jag inser dock att en av de första sakerna jag måste gör för att inte direkt hamna i ett stresskaos är att ta ett grepp om just planeringen. Skaffa överblick, tänka framåt och prioritera. Det är jag skyldig mina medarbetare.

    Om några veckor, när jag börjat det nya jobbet och lärt känna redaktionen och ledningen, kommer mycket säkert att klarna. Men frågan om hur en Stockholmsbevakning i Sveriges största dagstidning ska se ut är alltid intressant. Ska vi berätta om Stockholm för Sverige eller om Stockholm för stockholmare? Är det ens någon skillnad på det utöver rent skrivtekniska saker?

    Ja, vad tror ni som läser? Kom gärna med input.

    PS: Jag har jobbat på DN Sthlm tidigare. Det var på 00-talet och jag hann göra några korta praktikant- och vikarierundor där. Bland annat skrev jag detta om ryska turister i januari 2009.